Macska ivartalanítás tudnivalói

Nőstény és kandúr macskák esetében is 6 hónapos kor után számíthatunk arra, hogy kialakul az ivarérettség.

_x000D_

A nőstények tüzelni kezdenek és a kandúrok is elkezdik az ivari tevékenységre jellemző viselkedésformák kialakítását.

_x000D_

Macskáknál az ivarérettség bekövetkezése illetve maga az ivari tevékenység elsősorban a viselkedés megváltozásával jár együtt, így nőstények dörgölőznek, hangosan nyávognak tüzelés alatt, a kandúrok pedig vizelettel jelölgetni kezdik területüket és verekednek más macskákkal, valamint folyamatosan elkóborolnak a háztól.

_x000D_

A macska igen szapora állat, nem él helyhez kötött életmódot, így sokszor már csak azt vesszük észre, hogy 6-8 kismacskát leellett a kertünkbe.

Időpontot itt foglalalhat: http://www.ebcenter.hu/idopontfoglalas

_x000D_

A nőstény macska ivartalanítása

_x000D_

A nőstény macska a kutyával ellentétben kora tavasztól késő őszig 2-3 hetente folyamatosan ivarzik, így szinte bármikor alkalmas a párzásra.

_x000D_

A közhiedelemmel ellentétben a macskák nagy része már szoptatás alatt is újra vemhesülni képes, ezért mire az előző kölykök leválasztásra kerülnek, már kész is a következő alom. így egy év alatt akár több tucat macskával is gyarapodhatunk. Ez sok gondot okoz mind állategészségügyi, mind közegészségügyi, mind anyagi szempontból.

_x000D_

Macskáknál az ivartalanítás a legegyszerűbb, már rövidtávon is a legolcsóbb és végleges megoldása ennek a problémának.

_x000D_

Nőstény macskák ivartalanítása a hasüreg megnyitásával járó komolyabb műtét, de a macskák jól tűrik mind a beavatkozást, mind az utána levő lábadozási időszakot is.

_x000D_

Az ivartalanításnak egyéb jótékony hatásai is vannak. így az állat nyugodtabb, otthonülősebb lesz, kevéssé lesz kitéve más macskáktól elkapható fertőző betegségeknek. Bizonyítottan tovább élnek az ivartalanított macskák valamint rájuk az elhízás sem jellemző.

_x000D_

A kandúrok ivartalanítása

_x000D_

Az ivarérett kandúrok szinte egész évben elmászkálnak otthonról, ezért gyakran üti el őket autó, folyamatosan harci sérüléseket szereznek, különböző méreganyagokat vehetnek fel.

_x000D_

Más macskákkal verekednek és ezáltal egész sor nem gyógyítható fertőző betegséget kaphatnak el. Ilyenek például a macska-AIDS (FIV), a fertőző hashártyagyulladás, a macskaleukózis (FeLV).

_x000D_

Ezek a problémák az ivartalanítással megelőzhetőek.

_x000D_

A kandúr macska ivartalanítása viszonylag rövid és egyszerű beavatkozás, az állatok jól tűrik. Nincs varrott seb, így nincs varratszedés sem.

_x000D_

Kedvencünk nyugodtabb, egészségesebb és hosszabb élettartamú lesz.

_x000D_

Rikán előfordulhat fokozottabb húgykőképződés, az erre egyébként is hajlamosabb egyedeknél, azonban ennek veszélye össze sem hasonlítható azokkal a problémákkal, amikkel egy ivarilag aktív kandúrnak kell szembenéznie!

_x000D_

Tehát a macskák ivartalanítását mindenképpen ajánljuk!

_x000D_

A beavatkozással sok további költségtől és kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat és kedvenceinket!

Foglaljon időpontot online most: http://www.ebcenter.hu/idopontfoglalas

_x000D_

Kérlek, ne felejtsd el lájkolni a rendelőnket!

(c) 1995-2017 - All rights reserved.

Készítette: Weboldal-Center