Szívférgesség, bőrférgesség

A ragadozók szívférgessége és bőrférgessége korábban főleg trópusi-szubtrópusi országokban volt jelen, Európában a mediterrán területen terjedt el. Az éghajlat fokozatos melegedésével, a turizmus növekedésével elterjedésének európai határai fokozatosan északabbra tolódnak. Ezen folyamat eredményeképpen, mint ahogy a híradásokból is kiderül, az utóbbi időben Magyarországon is szép számmal előfordulnak már diagnosztizált esetek, ezért valós eszélyt jelent a mindennapokban.

A szívféreg (Dirofilaria immitis) és a bőrféreg (Dirofilaria repens) természetes gazdája a kutya, de egyéb ragadózókban is előfordulhat, pl.: róka, macska, farkas, menyétfélék, sőt bőrféreg esetében az ember is potenciálisan ki van téve a fertőződés veszélyének! Szívféreg esetén az emberi fertőződés ritka, de előfordult már.

A szívféreg kifejlett alakja (adult) 12-30 cm, a szív kamráiban élősködik, keringési zavarokat, vérpangást, légzési nehézségeket, köhögést, toxintermelés révén máj-és veseműködési zavarokat okoz, ami az állat elhullását okozhatja, de előfordulhat tünetmentes fertőzöttség is. A kifejlett féreg 7 évig is életképes marad és 1 évesnél idősebb állatokban lehet számítani jelenlétére.

A bőrféreg kifejlett alakja 5-17 cm hosszú , összecsavarodva él a kutya, macska, vadon élő ragadozók és az ember bőr alatti kötőszövetében tönött csomókat alkotva. Gyógyszeres kezelési lehetősége nincs, sebészi eltávolításuk jöhet szóba.


Terjesztésükben különféle szúnyogfajok játszanak szerepet vérszívás alkalmával, melyekben a féreg fertőző lárvalakjai fejlődnek ki, ezért fertőződésre a szúnyogok tenyészidejében (tavasztól őszig) lehet számítani. Szívféreg esetén a már kifejlett féreg elpusztítása nem könnyű és egyben veszélyes feladat, mert az elpusztult féreg maradványai az erekben végzetes kimenetelű trombózist okozhatnak.

Ezért főleg a fertőződés megelőzésére kell helyezni a hangsúlyt!

A megelőzés részben a szúnyogok távoltartásából, másrészt a már esetlegesen az állat vérébe került lárvák elpusztításából áll.

Erre különféle riasztó hatású nyakörvek és lárvaölő spot-on (rácseppentő) készítmények állnak rendelkezésre, a leghatékonyabb szerek rendelőnkben kaphatóak.

A mediterrán és trópusi térségbe utaztatott kedvencek fertőződés szempontjából fokozott veszélynek vannak kitéve, ezért ezen állatok esetében a megelőző kezelést kifejezetten ajánljuk, de a magyarországi fertőződés is gyakori és egyre inkább számítani kell rá!

(c) 1995-2017 - All rights reserved.

Készítette: Weboldal-Center